Atelier Jean Nouvel tarafından Doha’da tasarlanan National Museum of Qatar, geceleri kristalleşip gül formunu alan çöl gülü konseptinden ilham alındı.

Çöl gülü, bir tuz havzasının yüzeyinin altında kristallerin gül yapraklarına benzeyen bir dizi yassı plaka halinde kristalleşmesiyle oluşan mineral oluşumudur.

Pritzker ödüllü mimarı Jean Nouvel’in önderlik ettiği proje, İslam Eserleri Müzesi de dahil olmak üzere diğer kültürel kurumlarla bağlantı kurar.

On yıldan fazla bir sürede, Katar Ulusal Müzesi, ülkenin tarihini ve geleceğe yönelik tutkularını anlatmak için tasarlandı.

Müzenin açılışı sırasında mimar, “Bu, sergileri üç boyutlu olarak deneyimlemenizi sağlayan 21. yüzyıl müzesi. Katar’ın çağdaş ruhunu yansıtan, dünyanın dört bir yanından insanlar için bir hedef olmayı amaçlıyor.” demektedir.

Yalıtımlı su geçirmez bir üst yapıyı kapsayan çelik çerçeve, cam elyafı ile güçlendirilmiş bir betonda çöl manzarasını uyandıran kumlu bir renk tonu ile birbirine kenetlenen diskleri destekler.

Nouvel, “Çöl gülü, çölün bir sembolüdür çünkü zamanın ve çölün kendisinin yarattığı bir mimaridir. Hiç kimse bir çöl gülünün içinin neye benzediğini bilmiyor ve içinde ne olduğunu sorgulamanızı sağlayan bir kesişim tipolojisi oluşturduk.”

Binanın kabuğunun bölümleri, merkezi bir avlunun alanlarını gölgelemek ve iç kısımlarını doğrudan güneş ışığından korumak için dışa doğru uzanmaktadır.

Diskler arasındaki boşluklar, avluya, müze bahçelerine ve yakındaki Doha Körfezi’ne bakan manzaralar sunan çerçevesiz cam açıklıklarına sahiptir.

“Çölün simgesi, önemli bir şey ama aynı zamanda ölçek değişikliği ve gerçek bir teknik özellik olan bir şeyin yaratılmasıyla elde edilen modernliği yansıtmak istedik.”

Müzenin 52.000 metrekarelik kat alanı, kapsamlı bir şekilde yenilenmiş ve ziyaretçi deneyimine entegre edilmiş olan 20. yüzyılın başlarında bulunan Şeyh Abdullah bin Jassim Al Thani sarayını kapsamaktadır.

Binanın planı, ziyaretçileri birbirine geçen geometrik düzlemler arasındaki düzensiz boşluklar ile bir dizi galeri boyunca yönlendiren eliptik bir sistem oluşturur.

Avlu etkinlikler için kullanılabilir ve ayrıca kraliyet sarayının dış mekanlarını deniz kıyısındaki gezinti yoluna uzanan bir bahçeye bağlayan bir yolun bir parçasını oluşturur.

Giriş fuayesinin üst katında başlayan ve tarihi saray seviyesine kadar geriye doğru devam eden rota boyunca birkaç seviye değişikliği bulunmaktadır.

Mimarlık stüdyosu, birçok katın eğimli olduğu alanlara göre düzenlenmiş bir müzecilik geliştirmek için küratörlerle çalışmıştır.

Doha Film Enstitüsü ile birlikte hazırlanan film projeksiyonları, gösterdikleri duvarların belirli oranlarına uyacak şekilde biçimlendirildi.

Duvarlarda sergilenen şiirsel görüntüler diğer sergileri tamamlar ve ziyaretçiyi Katar’ı çevreleyen denizin su altı ortamından kalabalık bir ortama kadar çeşitli ortamlara çeken bir ses tonu eşlik eder.

CEVAP VER

Yorumunuzu girin
İsminizi buraya yazın