Lavazza Con Te Partiró: Girdap

İtalyan kahve üreticisi Lavazza’nın 20. yıl sergisi Lavazza Con Te Partiró, Milano merkezli tasarımcı Fabio Novembre tarafından elektrik mavisi bir girdap şeklinde tasarlanmıştır.

Lavazza, 1895 yılına dayanan uzun ve zengin bir geçmişe sahip bir İtalyan kahve üreticisidir. Son 20 yılda, Lavazza, kahve ile ilgili hikayelerini merceklerinden anlatan, dünyanın en iyi fotoğrafçılarıyla çalıştı.

Lavazza Con Te Partiró sergisinde fotoğrafcılarla iş birliği sonucunda takvimler oluşturulmuştur.

Sergideki fotoğraflar zamanla bizim ortak kahve tüketimimiz arasındaki bağlantıyı yakaladı. Sadece ürünü değil, üretici ve tüketici tarafından paylaşılan enerjiyi, ilhamı ve zamanı da tasvir ettiler.

Fabio Novembre’nin sanat yönetmenliği ve Apparati Effimeri’nin projeksiyon haritalaması ile Lavazza, fotoğraflı bir monografı sergisiyle 20 yıllık geçmişini sergiledi.

Sergi, Novembre’in “seyahat ve baştan çıkarıcı” olarak nitelendirdiği bir hikayeyi ortaya çıkardı.

Novembre, “Boşlukta asılı duran bir merdiven, izleyicilere yansıtılan görüntülerin akışını geçme, perdeden geçme ve kendilerini bilinmeyen bir hikayenin her sayfasını ortaya çıkaran bir mimari girdapta bulma fırsatı verdi” demektedir.



Abyss Wall Relief: Okyanus Derinliği

Birden fazla üst üste konmuş cam ve ahşap dilim katmanları ile Duffy London tasarım ofisi, jeolojik haritanın 3 boyutlu bir modelini tamamlayarak denizin jeolojik bir kesitini Abyss Wall Relief adından duvar aksesuarı olarak tasarladı.

Tasarım, çok katmanlı bir yapıdan oluşmaktadır.

Duffy London tasarım ofisinin Abyss Wall Reliefkullandığı teknik oldukça basit olmasına rağmen benzersiz olarak kabul edilebilir. Tasarımcılar, daha fazla katman eklendikçe koyulaşan bir renk gradyanı elde etmek için, üzerine koyu mavi cam tabakalar koydu.

Abyss Wall Relief tasarımında koyu mavi cam tabakalarının üst üste gelmesiyle derin bir okyanus etkisi verilemeye çalışılmıştır.

Dekoratif duvar süsü ahşap ve camdaki okyanus derinliğini iç mekana taşıyor.


Thanks for the Sky: Evrene Saygı

Amsterdam merkezli tasarımcı Arnout Meijer tarafından tasarlanan Thanks for the Sky, görsel algımızı araştırmak ve yönlendirmek için yüksek kaliteli malzemeler, teknoloji ve elektronikler kullanılarak tasarlanmıştır. Meijer çalışmasında algının fizikselliği ve felsefesini araştırmaktadır.

Delft Teknoloji Üniversitesi’nde yaptığı çalışmaların ardından 2012’de Eindhoven Tasarım Akademisi’nden mezun olan Arnout Meijer, “Çoğu aydınlatma tasarımları, bir kapak, gölge veya diğer yapılar yoluyla gizleniyor. Işığın kendisini tasarlamak ve görünür kılmak istiyorum” demektedir.

Algı ve ışık, yarattığı işlerde her zaman merkezidir. Meijer’in Aydınlatmanın temelinde keşif ve insan algısı vardır.

Thanks for the Sky, mavi ve turuncu ışığın yanıltıcı karışımının, görüntü efektinin etkisiyle yoğunlaştığı bir aydınlatmadır. Kaynağı Gökyüzü mavisi / turuncu rengindir. Güneşin hareketi, renkli gökyüzü, uzaydaki nesneler, geçen kırmızı bir araba ve bakış açınız birlikte çok katmanlı bir gerçeklik sunar.

Sadece onu harekete geçiren bir araç olarak ışığın ne olduğunu sorduğunda, Meijer şöyle diyor: “Işığın günümüzdeki doğal ışık ve geceleri yapay ışık aracılığıyla zihinsel durumumuz üzerinde güçlü bir etkisi var.

Thanks for the Sky dinamik, maddi olmayan, ve diğer herhangi bir heykel ortamının aksine, sürekli hareket halinde olan bir aydınlatmadır. Etkileri hem baştan çıkarıcı hem de kafa karıştırıcıdır.

Işık olmadan teleskop, mikroskop, fotoğraf, film, televizyon, uydu, ekran, video ve büyük veri yoktur.” demektedir.

Prismatic_NYC: Hareketli Işıklar

Barselona merkezli tasarım stüdyosu Hyphen Labs ve New York’un iç mimarları, High Line parkının yakınındaki yaya köprüsüne Prismatic_NYC adında kinetik bir aydınlatma tasarladı.

Köprüyü kaplayan tavan, 40.000 LED ile aydınlatılmış 66 motorlu prizma tutar; prizmalar büyüleyici büyüleyici salınımlar üreten koreografik hareketlerde döner.

Desenler manuel olarak programlanabilirken, bulut örtüsünden neme ve yağış yoğunluğuna kadar mevcut hava koşullarına yanıt verecek şekilde de ayarlanabilirler.

Prismatic_NYC hava durumuna göre değişiyor.

Prismatic_NYC aydınlatması takvim ile senkronize edilmiştir, bu nedenle mevsimlere, tatillere ve hatta ayın, güneşin ve yıldızların hareketlerine göre bir gösteri yapabilir.

Tasarım, robotik ve veri görselleştirme birleşiminden ortaya çıkmıştır.

Prismatic_NYC tasarımındaki konik prizmalar çeşitli yinelemelerden geçmiştir. Üretken ve parametrik tasarım yaklaşımları görsel deneyimin optimizasyonunu sağlamıştır. Prizmaların fiziksel bileşenleri, üretimi, uygulaması, web sitesi ve deneyimi, gelecek beş yıl içinde maksimum performans sağlamak için en yüksek kalitede malzemeler kullanılarak üretilmiştir.


Soundwave: Ses Çubukları

Viyana ve Pekin merkezli mimarlık firması Penda, canlı mor yaprakları olan 1000 yıllık Myrtle ağaçlarının toplandığı Myrtle Tree Garden için Soundwave heykelini tasarladı. Penda, minyatür bir metropol gibi görünen yüksek çelik çubukları, Hubei eyaletindeki Xiangyang şehrinin bahçelerine ekledi.

Soundwave canlı kent hayatı, doğanın rengi ve müziğin ritmi bir anda donarak mekana yansıtılmıştır.

Penda, tasarımında Johann Wolfgang von Goethe’nin “Mimarlık dondurulmuş müziktir.” sözünden ilham alarak tasarladı. Değişken yüksekliğe sahip mor paletlerin, müzikteki senkronize olan dijital bir ses görselleştiricisinin yükselen ve düşen çubuklarını temsil etmesi amaçlanmıştır.

Myrtle ağaç parkı girişini vurgulamak için yapılan enstalasyonu ekip; Müzik, ritim ve dansın mekan ile buluşması olarak tanımlamaktadır. Mimarlar, “Müzik, ritim ve çevre manzarayla birlikte dans, Soundwave’ı şekillendiren temel parametrelerdi” demektedir.

Soundwave, çiçekli ağaçlarda bulunan tonları temsil eden dört adet mor tonda delikli paslanmaz çelik levhalarla kaplanmıştır.

Tasarım şehir ve peyzaj arasında geçiş alanı olarak görevi görür.

LED’ler geceleri çelikteki minik deliklerden parlarlar, girişi aydınlatırlar ve su havuzlarını yansıtırlar. Bazıları kare kesitli şaftlara monte edilen hoparlörler geleneksel Çin müziği çalar.

Müziğin ışığının ve hacminin parlaklığı, alanın etrafındaki hareket sensörleri tarafından kontrol edilir ve yoldan geçenlerin hareketi ile harekete geçirilir.

Penda tarafından yapılan Soundwave kurulumu
Çelik sütunlar arasındaki geçitler, sosyal toplantılar ve dans gösterileri için kullanılmak üzere tasarlanmış alanlar sağlar.

Proje Bilgisi:

Adı: Soundwave
Mimarlar: Penda
Proje ekibi: Dayong Sun, Chris Precht, Fei Tang Precht, Yongjian Huang, Zhonghua Tang, ChunLei Zhu, Junfeng Li, Runxin Tang
Yeri: Xiangyang / Hubei / Çin
Yıl: 2013 – 2015

Winton Gallery: Hava Akımı

Londra’nın bilim müzesinde Zaha Hadid Architects, kurumun bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik koleksiyonlarından 100’ün üzerinde eser içeren yeni Londra’nın bilim müzesinde Zaha Hadid Architects, kurumun bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik koleksiyonlarından 100’ün üzerinde eser içeren yeni Winton Gallery’i açtı.

Matematik müzesi, Zaha Hadid tarafından tasarlanan ilk sergi alanıdır ve tasarım matematiğin herkesin hayatına nasıl girdiğinin önemini ortaya koymaktadır.

Winton Gallery’de bulunan üç boyutlu kıvrımlar, uçuş sırasında uçağı saran hava akımlarına bağlı olarak alan üzerinde bir gölgelik oluşturur. Yarı saydam, dalgalı formlar, mor ışıkla aydınlatılmıştır.

Kıvrımlı alan mor renkte aydınlatılır ve havacılık endüstrisinde kullanılan hava akımı denklemleri tarafından tasarlanan uçaklardan etkilenmiştir.

Gugnunc’un kanat tasarımı öncü aerodinamik araştırmalardan etkilenmiş ve matematiğin pratik sorunları çözmek için nasıl kullanılabileceğini göstermek için galeride kullanılmıştır.

Tavandan sarkan galerinin tasarımına ilham veren 1929 Handley Page Gugnunc uçağıdır.

Uçakların şekli galerinin tasarımını ve matematik pratiğinin tarih boyunca problemleri çözme şeklini kapsayan bir temadan oluşur.

Matematik ve geometri mimarın çalışmalarında her zaman karakteristik bir unsur olmuştur. Galerinin düzeni ve çizgileri, vitrinlerin ve tezgahların konumlandırılmasından merkez bölmesinin yapısının üç boyutlu kavisli yüzeylerine kadar uçuş halindeki tarihi uçakların etrafında akan havayı temsil eder.

Proje Bilgisi:

Tasarım: Zaha Hadid Mimarlar
Ana fon oluşturucu: David ve Claudia Harding
Asıl sponsor: Samsung
Büyük sponsor: MathWorks
Sponsorlar: Adrian ve Jacqui Beecroft, Iain ve Jane Bratchie, Keniston-Cooper Yardım Vakfı, Dr Martin Schoernig, Steve Mobbs ve Pauline Thomas

Shanghai Grand Opera House: Merdivenin Dansı

Norveç’te kurulan mimarlık ve tasarım firması Snøhetta, Şanghay’daki büyük bir opera binasını tasarladı. Shanghai Grand Opera House’un üst seviyelerini nehir kenarındaki bir plazaya bağlayacak sarmal bir basamaklı çatıya sahiptir.

Huangpu Nehri’nin yanına inşa edilecek olan Çin’deki en büyük şehir için önemli bir yeni kültürel dönüm noktası sağlaması bekleniyor.

Shanghai Grand Opera House, hem geleneksel hem de Çin opera gösterileri, klasik konserler ve daha genç bir izleyici çekecektir.

Daha deneysel performanslar sunarak geniş bir izleyici kitlesini çekmeyi hedefliyor. Snøhetta, Opera için mimari, peyzaj, iç mekan ve grafik tasarımını geliştirdi. Proje Şanghay merkezli mimarlar ECADI ile ortaklaşa yürütülecektir.

Çatı, büyük bir basamaklı plazaya bağlanacak ve halkın buluşma yeri olarak ikiye katlanmasına ve büyük ölçekli etkinlikler için bir aşamaya olanak sağlayacaktır.

Günün 24 saati ziyaretçi erişimine açık olan plaza, aynı zamanda nehir kıyısına bir bağlantı oluşturacaktır.

Shanghai Grand Opera House’un çatısı hem büyük ölçekli etkinliklere hem de günlük ziyaretçilere uygun, erişilebilir bir sahne ve buluşma yeri olacak.

Topluluk, hem kollektifi hem de bireyi kutlarken, ziyaretçilerin günde 24 saat, yılda 365 gün, kamu mülkiyeti hissi uyandıracak şekilde erişimine izin verecek.

Bir dizi restoran, galeri, sergi, müze, eğitim merkezi, kütüphane ve küçük sinemalar Opera’nın popüler bir destinasyon haline gelmesine katkıda bulunacak.

Opera’nın merkezinde 2.000 kişilik ana oditoryum; Son teknoloji ürünü teknik çözümler ve üstün akustik sunan ince ayarlanmış bir cihaz. 1.200 kişilik ikinci kademe daha küçük yapımlar için daha samimi bir ortam sunacak. 1000 kişilik üçüncü aşamada, yeni nesil opera şefleri çekmeyi amaçlayan daha deneysel ve benzersiz performanslar için alan sağlayan esnek bir sahne ve oturma düzeni düzenleniyor.

Şanghay Büyük Opera Binası, ziyaretçiyi sahnenin ortasına yerleştirerek dünya standartlarında bir mekan olacak.

Estetik, işlevsellik, kültürel ve ekolojik tutkusu ile Opera House, küresel ziyaretçilere, yerel vatandaşlara ve sanatçılara yaşam ve kültürle doldurmaları için erişilebilir bir tuval olacaktır.

Geniş cam bölmeler ana salonu doğal ışığa açarak binanın deneyimini gün boyunca ve mevsimden mevsime dönüştürür. Geceleri dış aydınlatmalar, sahne kulelerinin görünümünü değiştirir, onları parlayan fenerlere dönüştürür, çatıyı ve ufuk çizgisini aydınlatır.


Breeze of Light: Görünmez Deneyim

Nendo 2019’daki Milano Tasarım Haftası’nda, Breeze of Light kurulumunu oluşturmak için klima üreticisi Daikin ile bir araya geldi. Klima üreticisi ile işbirliği içinde yapılan proje görünmez hava deneyimi ve hissi için tasarlanmıştır.

Nendo’nun Breeze of Light projesi, ziyaretçilere 17.000 çiçek alanını dolanacakları bir yoldan götürüyor. Bu çiçekler aslında hesaplanan desenlerde yayılan polarize edici filmden yapılmıştır.

Spot ışığı polarize bir filtre ile kaplanıp çiçek şeklinde başka bir polarize filme yansıtıldığında, ışık, çiçeğin gölgesini beklenenden daha koyu hale getiren iki filtre katmanından geçer.

Filtrenin 45 derece döndürülmesi daha yarı saydam bir gölge yaratır ve onu 45 derece daha döndürerek gölge tamamen kaybolur.

Bu prensibi kullanarak mekansal bir deneyim oluşturmak için, bireysel olarak kontrol edilen motorlara sahip 115 polarize spot lamba tavandan asıldı.

Breeze of Light projesinde Zeminde, 17.000 çiçek şeklinde polarize film hesaplanmış desenlerde yayıldı. Her çiçek farklı bir yüksekliğe yerleştirildi, böylece tüm alan gerçek bir çiçek bahçesiymiş gibi pürüzsüz ve dalgalı bir manzara oluşturuldu.

Polarize edici filmlerin spot ışıkları üzerindeki hareketi, uzayda ışık miktarında bir değişiklik olmamasına rağmen, çiçeğin gölgelerinin şiddetinde sürekli bir değişim sağlar.

Proje Bilgisi:

Proje Adı: Breeze of Light
Proje Yeri: Tenoha, Milano, İtalya
Tasarım: Nendo, Daikin

 

Conifera: Kozalak

Fransız mimar Arthur Mamou-Mani, COS firması için Milan Tasarım Haftası’nda 16. yüzyıldan kalma bir sarayın avlusuna 700 biyoplastik tuğladan oluşan Conifera adında bir yapı tasarladı.

Çam kozalakları tuğla formlarına ilham vermiştir.

Önceki projeleri Burning Man festivali için bir tapınak içeren Mamou-Mani, yenilenebilir malzemelerin potansiyelini ve sürdürülebilir süreçleri kullanarak tasarımın nasıl daha dairesel olabileceğini göstermek istedi.

Her biri 3B olarak basılan polilaktik asit (PLA) – tamamen kompostlanabilir bir biyoplastik – ve ahşap kullanıldı. Yapılan modüler biyo tuğlalardan oluşan büyük ölçekli bir parametrik yapıdır. PLA kablo bağları kullanılarak birbirine sabitlenirler.

Mamou-Mani: “Yenilenebilir malzemelerin algoritmik bir yaklaşımla ve dağıtılmış 3B baskıyla geleceğin yapı taşlarını nasıl oluşturabileceğini göstermek için mimariden doğaya bir yolculuk yaratmasını istedim” demektedir.

700 biyoplastik tuğladan oluşan yapı Milano Tasarım Haftası için Palazzo Isimbardi’yede kurulmuştur.

Kurulum boyunca beyaz turuncu ve kahverengi arasında değişen üç renk bulunur. Mamou-Mani ve ekibi, dört yazıcı kullanarak her ay dört buçuk ila yedi saat süren dört yazıcı kullanarak tüm biyoplastik tuğlaları iki ay boyunca yazdırdı.

Her bir biyo-tuğla malzemenin gücünden tam olarak yararlanmak için bir kafes yapısına sahiptir, ancak aynı zamanda ışığın tesisattan geçmesini sağlar.

Bu kafes yapı ayrıca hassas görünümlü yapıya beklenmeyen bir yoğunluk kazandırır. Mamou-Mani firmasına göre, malzeme köpüğe benzer bir yoğunluğa sahip olsa da, iki tondan fazla ağırlık taşıyabiliyor.

Conifera ismini kozalak ağacından alır ve tasarım aynı zamanda ağaçlarda bulunan kozalaklardan esinlenilmiştir.

Loop: Minimal Dönüş

Estudi Antoni Arola tarafından Fluvia için tasarlanan Loop, OLED teknolojisi sayesinde aydınlatma alanları ve geçiş alanları konseptini değiştiren bir aydınlatmadır.

Amaç, duvarda neredeyse varlığı belli olmayan bir ışık kaynağından aydınlatma efektleri oluşturmaktır.

Loop, tek başına veya bir grubun parçası olarak kullanılabilir, mekanlara yaratıcı ve benzersiz bir dokunuş katan dekoratif bir ürün haline dönüşebilir.

Basit, minimalist geometri Loop’a zarif şeklini verir. OLED teknolojisi, kompozit yaratımlarda maksimum özgürlük için tek tip, parlamayan aydınlatma sunar. X-Trimless kurulumu ve patentli FLUVIA sistemi, armatürün yüzeyin homojenliğini etkilemeden karışmasını sağlar.

Loop, gölgesiyle kontrast oluşturan yumuşak, dağınık ve parlamayan bir ışık yayar.

Yarım ay gölgesiyle, aydınlatmanın duvarın rengiyle bütünleşmesi kolaylaştırır ve 360º dönebilir. Herhangi bir yöne döndürerek farklı görsel kombinasyonlar elde edilebilir.

OLED teknolojisi sayesinde aydınlatma kavramını değiştiren bir aydınlatmadır.